• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: TT

Växjö leder över Öland i solligan

Uppdaterad
Publicerad

SVT har sedan 1990 presenterat solligan varje år och Öland har flera gånger vunnit den, men hittills i år har Växjö haft fler soltimmar.

Solligan 2018 inleddes som vanligt på midsommaraftonen och fram till i dag klockan åtta på morgonen hade Växjö 140 soltimmar och Ölands norra 131. 

Växjö brukar ofta hamna i botten på listan, förra året kom Växjö till exempel näst sist av de 19 platserna i landet med solskensmätare. 

Växjö

SVT:s meteorolog Deana Bajic förklarar varför det ser ut så i år.  

–Det har legat ett högtryck över landet sedan midsommar, som har gett Växjö tort väder. Över Öland har det kommit in lågtryck från sydost som har skapat en del moln, men de har inte kommit längre in över landet, förklarar hon.

SVT:s meteorolog Deana Bajic Foto: SVT

Mycket kan hända ännu

Nordkoster leder hittills solligan med 177 timmar. SVT korar solligans vinnare den 17 augusti, så mycket kan hända ännu. Slår vädret om kan Växjö hamna i botten, som så ofta förr. 

–Det kan fortfarande hända väldigt mycket. Kommer det in ett lågtryck väster ifrån, så skapar det mer sammanhängande moln och regn. Då kan Öland i slutänden att få fler soltimmar än Växjö, säger Deana Bajic. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet