Växjö – Utvandrarnas hus kan säljas till kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Blir Utvandrarnas hus i Växjö kommunägt? På onsdagen träffades företrädare för Emigrantinstitutet, Växjö kommun och Kulturparken Småland i en andra förhandlingsomgång om institutets framtid.

Bakgrunden till att Emigrantinstitutet måste sälja Utvandrarnas hus är en långdragen konflikt mellan å ena sidan institutet och å andra sidan kommun och landsting.

2008, när institutets ledning vägrade att gå samman med Smålands Museum och Kronobergsarkivet, ströp kommun och landsting sina bidrag.

Emigrantinstitutet i Växjö

Då tvingades Emigrantinstitutet säga upp all personal och bjuda ut fastigheten till försäljning.

Det är Växjö kommun som förhandlar om ett köp. Men om det blir av kommer Emigrantinstitutet att tillsammans med Smålands museum och Kronobergsarkivet ingå i Kulturparken Småland som ägs gemensamt av Växjö kommun och landstinget.

Hur mycket pengar det handlar om vill ingen kommentera ännu, men tidigare har vice ordförande i emigrantinstitutets styrelse sagt att Växjö kommuns bud legat under det begärda priset på 14 miljoner kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emigrantinstitutet i Växjö

Mer i ämnet