Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På mannens mobil hittade polisen bilder på när han provsköt 3D-printade vapen. Foto: Polisens förundersökning

Växjöman har levererat vapen åt kriminella i 20 år – avslöjades efter explosion

Uppdaterad
Publicerad

En explosion i en lägenhet, 3D-printade automatvapen och en hemlig kamera i skogen. Så avslöjade polisen en misstänkt affär mellan en ökänd vapenhandlare i Växjö och Foxtrotnätverket.

I maj 2022 sker en mindre explosion i en lägenhet i Växjö.

Mannen i bostaden, en 55-åring, får kraftiga brännskador. Han har vid ett flertal tillfällen de senaste 20 åren dömts för bland annat grova vapenbrott, vapensmuggling och brott mot lagen om krigsmateriel.

– Han är en notorisk vapenhandlare i den undre världen, sade Lasse Wierup, författare till boken Svensk maffia, i en intervju med Expressen 2013.

Efter explosionen gör polisen en husrannsakan och beskriver lägenheten som mer verkstad än bostad:

”Ett flertal 3D-skrivare står uppställda varav en är igång med att printa ut en vapendel. Utöver denna ligger det utprintade vapendelar på ett flertal ställen i lägenheten”, står det i förundersökningen.

Spaning i Strängnäs

När polisen våren 2023 följer kända kriminella från Foxtrotnätverket, från Strängnäs till Växjö, så börjar en historia om misstänkta vapenaffärer nystas upp.

Bland dem som nu åtalas för synnerligen grovt vapenbrott finns den 55-årige vapentillverkaren och en 36-årig man. Polisens utredning talar för att den senare är en ledande kriminell i Strängnäs, med direktkontakt till Foxtrotnätverkets ledare Rawa Majid.

Rättegången i Växjö tingsrätt har nu startat. Samtliga åtalade nekar till brott.

Se bilderna från polisens förundersökning och hör hur utredningen gick till i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.