Växjös köer för skuldsanering ska kortas

Publicerad

De långa väntetiderna för budget- och skuldrådgivning i Växjö ska kortas. En åtgärd är att ge de mest utsatta förtur i kön.

I april berättade SVT Nyheter Småland om de långa väntetiderna för budget- och skuldrådgivning. Konsumentverkets rapport visade då att väntetiden på upp till 32 veckor i Växjö var näst längst i landet.

Nu presenteras flera åtgärder som ska korta köerna. Dessa ska genomföras inom befintlig budget och handlar om nya arbetssätt. Bland annat ska dem med tuffast ekonomisk och social situation prioriteras.

– Om de med svårast situation får hjälp snabbare kommer sannolikt vissa andra som egentligen hade kunnat få hjälp någon annanstans också söka lösningar på annat håll, säger Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

Större krav på eget ansvar

En annan central åtgärdspunkt är att egenansvaret skärps. Vid varje besök ska den som söker hjälp ha fyllt i sina papper på rätt sätt. Utbildning ska också ges till gode män för att de lättare ska kunna hjälpa sina klienter med privatekonomin.

–  Det är det centrala vad gäller förändringarna. Mer egenansvar och mer hjälp till dem med störst behov, säger Oliver Rosengren.

De som väljer att lämna kön kommer att erbjudas ett uppföljande möte efter något år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer