Snart får alla kommunanställda i Växjö brev om att de ska krigsplaceras vid händelse av höjd beredskap. Foto: Martina Holmberg / TT

7500 kommunanställda i Växjö kan krigsplaceras – ska få hem brev

Uppdaterad
Publicerad

Nu planerar Växjö kommun för att kunna krigsplacera all tillsvidareanställd personal, inklusive räddningstjänsten. Kommunstyrelsen väntas ta beslut den 5 april i frågan.

– Det är faktiskt ett arbete vi påbörjade innan pandemin. Men nu med kriget i Ukraina och ökat hot från Ryssland har det aktualiserats väsentligt. Vi ser ett behov av att kunna förbereda oss och trygga välfärden i Växjö, säger Anna Tenje (M), ordförande för Växjös kommunstyrelse.

Att personal krigsplaceras innebär att de har en skyldighet att tjänstgöra under höjd beredskap. Det är regeringen som beslutar om höjd beredskap, och om det infaller ska myndigheter, regioner och kommuner kunna fortsätta upprätthålla sin verksamhet.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

– Vår personal är vår viktigaste resurs. Det är inte bara vid krig och kris, utan även som vid pandemi eller en storm. Då kan man behöva veta exakt vad som gäller, säger Anna Tenje.

Den planerade krigsplaceringen gäller för Växjö kommuns drygt 7500 tillsvidareanställda.

Går inte att vägra

Alla tillsvidareanställda i Växjö kommun ska nu få hem ett brev om beslut av krigsplacering, och vad det innebär. Därefter ska personalen inventeras, för att se vilka som har militär utbildning eller tillhör hemvärnet. Man kan nämligen bara vara krigsplacerad på ett ställe, men det är först vid besked om höjd beredskap som krigsplaceringen aktiveras.

– Vissa kan ju känna en viss oro när man får ett sånt här brev. De äldre som jobbat länge inom offentlig sektor har ju varit med om detta tidigare. Det är ju inget nytt egentligen, säger Anna Tenje.

Kan man vägra att bli krigsplacerad?

– Nej man kan inte vägra krigsplacering, säger Anna Tenje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet