Växjös kommunpolitiker vill agera mot bussbuller

Uppdaterad
Publicerad

Biogasbussarna togs emot med positiv klang när de introducerades i Växjö för fem år sedan. Under åren som gått har invånare i norra Växjö klagat allt mer på bussarnas höga ljudnivå. Detta vill politiker ändra på.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har lagt fram ett förslag till Region Kronoberg om att de ljudliga stadsbussarna, som finns på linjer i norra Växjö, ska gå alltmer sällan. Senast i början på nästa år ska ett förslag komma in om hur de ska lösa bullerproblemet.

Den låga frekvensen på bullret gör att det kommer bli svårt att dämpa det helt, men politikerna är optimistiska till att det går att minska ljudnivån. Detta trots att biogasbussarna av ekonomiska skäl inte är utbytbara.

– Våra åtgärdsförslag kommer ge en märkbar bullerminskning från 2019 och framåt. Att ställa krav på att alla bussar byts ut skulle bli orimligt dyrt, förklarar Tobias Adersjö (MP).

Bussarna stör i mörkret

Ett av de starkaste argumenten som har kommit från invånarna har varit hur nattbussarna stör nattsömnen. I ett pressmeddelande beklagar sig politikerna över problemet.

– Ingen lösning som vi har är tillräckligt effektiv och ekonomiskt rimlig för att få bort bussbullret helt, men åtgärderna kommer minska störningarna både utomhus och inomhus i alla hus längs busslinjerna, berättar Tobias Adersjö (MP), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.