Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunalrådet Jacob Käll (C): ”Det skulle varit fullt med folk på torget nu” Foto: Niclas Wimmerberg

Stängningen av ALV slår hårt mot turismen i Vimmerby

Uppdaterad
Publicerad

Astrid Lindgrens Värld stängde för säsongen för ett par veckor sedan. Normalt skulle hotell och stugbyar i princip varit fullbokade vid den här tiden på året. Men torget gapar i stort sett tomt på folk och det är glest med besökare till butiker och glassbarer.

Turismen i Kalmar län har återhämtat sig näst mest i landet under coronapandemin, enligt Tillväxtverket. Men Vimmerby kommun tillhör undantaget.

Att ALV som är navet för turismen har slagit igen portarna efter en omöjligt ekonomisk situation är nu påtagligt för kommunen. Där flera kringverksamheter bygger på att den stora turistattraktionen är öppen.

Piroska Kallay på turistbyrån i Vimmerby kan bekräfta att antalet turister sjunkit kraftigt jämfört med samma period förra året. Foto: Niclas Wimmerberg

– Det är jättetragiskt och jag lider med alla våra företagare, alla som ska tjäna och leva på det här och all sommarpersonal, säger Piroska Kallay turistbyråansvarig.

Hon berättar att antalet besökare till turistbyrån på torget har minskat med sjuttio procent jämfört med samma period under förra året.

Kommunalrådet Jacob Käll (C) är bekymrad över läget.

– Det här är ju allvarligare än vad vi såg i våras, det är ett väldigt annorlunda läge där Astrid Lindgrens Värld är kopplat till nästan all turism här, säger han.

Imorgon håller kommunen ett stormöte i Vimmerby tillsammans med Astrid Lindgrens Värld, Turistföreningen och Region Kalmar där man bjudit in riksdagsledamöter samt personer som är ansvariga för turismfrågor för att resonera om läget och vad man kan göra.

Vad hoppas ni på att mötet skall resultera i?

– Vi behöver påverka för att få mer stöd till en näring som drabbats väldigt hårt, inte bara för denna säsong, det är i nuläget oklart även hur nästa säsong kommer att bli. Vi måste stå förbereda för hur vi hanterar besöksnäringen nästa säsong, säger kommunalrådet Jacob Käll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet