Foto: Privat

Vincent, 6 år, nekades assistanshjälp – efter 1,5 års väntan

Publicerad

När Magdalena Korpela ansökte om personlig assistans till sonen Vincent var hon inte beredd på att det skulle ta 17 månader – bara för att få ett negativt beslut. Nu riktar Justitsieombudsmannen (JO) skarp kritik mot Lessebo kommun för långsamt agerande.

Vincent är sex år gammal i dag och bor med sin familj i Lessebo. Han har två funktionshinder och behöver hjälp med både lyft och daglig träning. Under sommaren 2016 ansökte familjen om personlig assistans för Vincent.

– Jag och mannen har blivit sjukskrivna i omgångar på grund av utbrändhet. Min man har fått diskbråck efter alla lyft han gör med Vincent i rullstolen, säger mamma Magdalena Korpela.

”De sa att de tappade bort ansökan”

Efter ett år hade Magdalena Korpela fortfarande inte fått något svar från kommunen. Det var orimligt lång tid för att få besked om utredningen startat tyckte hon.

– De sa att de hade tappat bort ansökan efter något slags missförstånd, berättar hon.

I november förra året fick familjen äntligen ett beslut, det blev avslag för Vincent.

– Det känns helt galet med tanke på att Vincent har cerebral pares, autism, utvecklingsstörning, kromosomavvikelse, säger Magdalena Korpela.

Vincent Korpela. Foto: Privat

Kommunen besvarar kritiken

Nu riktar Justitsieombudsmannen (JO) allvarlig kritik mot Lessebo kommun för långsam handläggning.

Socialchef Fernando Germond Corrêa känner till ärendet väl. Att det tog 17 månader för familjen att få ett beslut är inte bra, enligt honom.

– Det skedde uppenbarligen något missförstånd mellan handläggaren och personen i fråga. Socialtjänsten hade uppfattat en muntlig överenskommelse, säger han.

– Det är allvarligt att JO kritiserar oss. Nu ska vi se över situationen så att det inte uppstår igen.

Överklagar till förvaltningsrätten

Men att Vincent får avslag i ärendet är inget kommunen går in på. Magdalena Korpela och Vincent har överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Något som Magdalena Korpela räknar med tar ytterligare ett år till.

– Jag kan inte förstå beslutet överhuvudtaget. Vi vill bara att Vincent ska få leva ett liv som alla andra barn, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.