För Sofia Hilton är inte vintern något hinder för att kitea. Tekniken är den samma, men det går snabbare och är lättare än sommarens kitesurfande, men kräver andra kläder. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Vinterväder på Öland – då kitesurfar Sofia på isen

Uppdaterad
Publicerad

Att kitesurfa är inte bara en sommarsport. De riktigt frälsta låter draken gå till väders oavsett årstid och ersätter vattnet med snö och is. Kitesurfinginstruktören Sofia Hilton är en av dem som passar på när isen lagt sig längs Kalmarsund.

Hade det inte varit för coronaviruset hade Sofia Hilton tillbringat vintern som kiteinstruktör på Sri Lanka. Men nu blev det inte så. Viruset gjorde det omöjligt att resa.

Och från att först ha varit besviken över det, bjöd Öland plötsligt på is och snö och för Sofia blev det en möjlighet att ägna sig åt snökiting, vilket för henne innebär att spänna skidorna för fötterna, och låta den stora färgglada draken ge henne fart längs Ölands kust.

– Just nu är jag bara glad över att vara här, säger hon.

Bra tryck i vinden

När vi träffar henne vid Bejershamn på Ölands västra kust blåser det nordostliga vindar som stundtals tar i ordentligt. Det faller ömsom snö och ömsom hagel i vindbyarna, men Sofia fräser runt på isen en bit ut från land, klädd i overall, tjocka handskar och hjälm.

– Det var bra tryck det här, säger hon när hon fått av sig glasögonen och åkt klart.

Lättare att kitesurfa vintertid

– Det är faktiskt lättare att kitea vintertid än sommartid, säger hon.

Förklaringen till det är att det är lättare att röra kroppen på snö eller is än i vatten. Annars är tekniken densamma, säger hon.

– Och man behöver inte lika mycket vind heller om man kitear på isen än om man gör det på vatten, för det är en helt annan friktion, säger hon.

Se hur det går till att kitesurfa på isen på Ölands sydkust i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.