Foto: Johannes Widergren/SVT

Virserums musikdagar lockar både barn och vuxna

Uppdaterad
Publicerad

För 22:a året i följd är det dags för Virserums musikdagar. Festivalen drar igång på måndag och pågår hela veckan. Besökare kan vänta sig konserter i klassisk anda och evenemang för både vuxna och barn.

Till festivalen i år kommer artister och musiker som till exempel Cajsa Stina Åkerström, Svante Thuresson, Cabaretorkestern och Camerata Nordica.

– Helheten som vi har byggs av allt lunchkonserter till nattliga tillställningar. Utöver det har vi också en hel barnfestival som jag tror är unik för Sverige, säger Tommy Svanström, konstnärlig ledare för festivalen.

Mozart går hem hos barnen

På barnfestivalen får barn gå på konserter, testa flera olika instrument och även prova på att komponera sin egen musik tillsammans med en tonsättare. Tommy Svanström berättar att initiativet är uppskattat av både barn och föräldrar.

– Under en konsert på barnfestivalen förra året ropade en liten pojke 'Mozart, var han så bra? Det hade jag inte räknat med!'', säger Tommy Svanström.

”Plötsligt blir man överaskad”

Han tycker att det är viktigt att visa människor att det finns en annan musik än den de lyssnar på dagligen.

– Man kanske inte gillar allt, men man kan ändå glädjas åt helheten och upplevelsen en konsert är. Plötsligt blir man överraskad av någonting man kanske inte hört talas om tidigare och det tycker jag är fantastiskt, berättar Tommy Svanström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.