Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är väldigt många vittnen som har dykt upp, så jag hoppas att de som inte dykt upp kommer göra det, säger åklagaren Emma Berge. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Vittnen dök inte upp – kan påverka rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Under rättegången i Attunda tingsrätt i Sollentuna, gällande dödsskjutningen i Växjö natten till den 11 september 2021, dök inte två vittnen upp. Åklagaren Emma Berge hoppas på att de ska dyka upp en annan dag. 

Rättegångsdagen bestod av flera förhör via videolänk, eftersom rättegången hölls i Sollentuna och inte i Växjö av säkerhetsskäl. Flera vittnen är personer som råkat vara i närheten av området där mordet skedde, men några vittnen är vänner till den mördade mannen och ett är hans dåvarande flickvän.

En av vännerna berättar att han umgicks med den mördade mannen i Växjö kvällen den 10 september. Då såg han en bil som enligt vittnet ”var riktad” mot mordoffret. Däremot är han osäker på vem som var i konflikt med offret.

– Vet att han haft problem med några, men han sa bara ”oroa dig inte”, berättar vittnet.

Flickvännen visste om hoten

Även mordoffrets flickvän berättar att hon var medveten om att det fanns en hotbild mot offret, men att han inte tog hoten på allvar.

– Han sa att de som hotade var ”barn” och att det inte var något att oroa sig för, berättar hon.

En incident med ett handskrivet dödshot, där det står att en person ska ”släckas”, är ett återkommande sidospår i utredningen.

Den misstänkte 19-åringen skrev lappen i häktet och planen var att få ut den ”till grabbarna”, men kriminalvården hittade lappen nedstoppad i hans strumpa. Polisen misstänkte till en början att hotet var riktat mot ett av vittnena, men vittnet säger sig inte kännas vid hotet.

Vittnen dök inte upp

Två vittnen som skulle ha infunnit sig till förhör i rättssalen kom aldrig. Ett vittne ska inte ha anmält förhinder eller någon giltig anledning till att inte vara på plats. Enligt uppgift befinner sig vittnet utomlands.

– Det är väldigt många som har dykt upp, nu är inte förhandlingarna avslutade så jag hoppas att de som inte dykt upp kommer göra det, säger åklagaren Emma Berge.

– Jag utgår från att de vittnen som jag vill ska höras kommer kunna höras, säger hon.

De kommer hämtas till förhör av polis under onsdagen.

Hör åklagaren Emma Berge berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Växjö

Mer i ämnet