Hör kamratstödjaren Tony Garabet och 15-åriga Kristian Kaya om ungdomarnas utsatthet och risken att hamna i kriminalitet under pandemin. Foto: SVT/Fredrik Gustavell

15-åriga Kristian om ungdomarnas situation i pandemin: ”Vissa tappar det totalt”

Publicerad

Att fritidsgårdar och idrottsaktiviteter stängs samtidigt som skolan delvis sker på distans leder till större otrygghet och ökar riskerna för ungdomar att hamna i kriminalitet. Det anser både kamratstödjaren Tony Garabet och 15-årige Kristian Kaya på Wasaskolan.

Tony Garabet har lång erfarenhet som ungdomsledare. Han har arbetat med att hålla ungdomar i Södertälje borta från kriminalitet genom att bland annat anordna aktiviteter som fotbollsturneringar. Han är inte förvånad över att våld och rån bland unga ökat under pandemin.

– Jag flaggade tidigt förra året för att ungdomarna skulle kunna råka illa ut när strukturen försvinner för dem, säger han.

Vill se satsning från samhället

Nu vill Tony se att hela samhället satsar för att ta igen det tapp som coronapandemin orsakat för ungdomarna.

– Framöver måste vi förebygga och satsa resurser på att hjälpa ungdomarna när psykisk ohälsa, våld och rån ökar, säger han.

Hör Tony berätta mer och möt 15-åriga Kristian Kaya på Wasaskolan som vittnar om ungdomarnas utsatthet under pandemin i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.