Se var vanligaste platsen för att utsättas för ett rån som ungdom i Södertälje är i klippet. Foto: SVT/Linda Asmar

Dramatiska ökningen: Här rånar unga varandra i Södertälje – mitt på ljusa dagen

Publicerad

Sista kvartalet förra året sköt antalet rån bland unga i höjden. Och enligt en kartläggning som Södertäljepolisen gjort är det efter skolan slutat på eftermiddagen som de flesta rånen sker, ofta på välbesökta platser där mycket människor rör på sig.

– De har metoder som gör att människor inte uppfattar att det är ett rån som pågår, säger Linnea Bergman på Södertäljepolisen.

Linnea Bergman är chef för ungdomsgruppen på Södertäljepolisen och hon oroas av den dramatiska ökningen av rån bland unga i Södertälje.

– Vi tycker att det är alarmerande och det tycker andra aktörer i samhället också. Vi har en god samverkan med socialtjänsten och har startat igång en handlingsplan för att verkligen försöka utreda de här brotten strukturerat, säger hon.

”Jobbar mycket med närvaro”

Enligt Södertäljepolisen kartläggning har man även lokaliserat de vanligaste platserna för rån bland unga.

– Vi jobbar mycket med närvaro på sådana ”hot spots”, vi har uniformerad resurs som rör sig här de tiderna som brott begås. Mycket synlighet och kommunikation på platsen är sådant som visat sig ha effekt, säger Linnea Begman.

Se var den vanligaste platsen för ungdomsrån är och hör Linnea Bergman berätta mer om rånarnas tillvägagångssätt i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.