Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ibland tvingas motparter stå axel mot axel för att det är så trångt” säger advokat George Yanko. Hör honom berätta varför han är orolig över säkerhetsläget i Södertäljes tingsrätt. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Kritik mot säkerhetsbristerna på Södertälje tingsrätt – hör advokaten

Uppdaterad
Publicerad

Bristerna i Södertälje tingsrätts lokaler är så pass allvarliga att det kan uppstå hotfulla situationer, menar advokat George Yanko som är kritisk till att ombyggnationen nu försenas ytterligare.

– Ibland tvingas motparter stå axel mot axel för att det är så trångt, säger han.

En annan anledning till det akuta ombyggnadsbehovet är att Södertälje saknar säkerhetssal, alltså förhandlingssal med bland annat plexiglas mellan åhörare och övriga, där förhandlingar som kräver hög säkerhet kan hållas.

Tvingas hyra säkerhetssal i Stockholm

I dagsläget tvingas Södertälje tingsrätt hyra in sig på säkerhetsalar i Stockholm vilket betyder att personal från tingsrätten, åklagare, målsägandebiträde, försvarare och vittnen med flera behöver ta sig dit. Det är både kostsamt och tidsineffektivt, särskilt med mål som hålls över en längre tid, säger George Yanko.

Hör varför han är kritisk till att ombyggnationen av tingsrätten nu försenas ytterligare, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.