IVA på Södertälje sjukhus. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Alla akutsjukhus i Stockholms län åter i normalläge

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen gick Södertälje sjukhus ned i normalläge efter att ha varit i förstärkningsläge och stabsläge under coronapandemin. Därmed är alla Stockholms akutsjukhus nu i normalläge.

Antalet insjuknande i covid-19 som är i behov av sjukhusvård har successivt minskat och efter drygt fyra månader med förhöjd beredskap kunde Södertälje sjukhus gå tillbaka till normalläge klockan 15.00 på måndagen.

– Påfrestningen på alla har varit historisk och extrem på många sätt. Jag vill passa på att tacka alla för rent hjältemodiga insatser under nästan hela våren och sommaren. Men vi har också lärt oss mycket om hur vi kan samarbeta bättre inom sjukhuset och optimera vårt arbete. Detta tar vi nu med oss in i framtiden när vi utvecklar vårt sjukhus, säger vd Christophe Pedroletti i ett pressmeddelande

Under coronapandemin har Södertälje sjukhus varit i förstärkningsläge 13 mars – 29 juni och i stabsläge 10 -13 mars samt 29 juni-20 juli. Det förhöjda beredskapsläget har inneburit en mer centraliserad styrning av verksamheten jämfört med ett normalläge.

– Jag vill samtidigt passa på att framhålla hur väl vårt samarbete med kommunerna har fungerat, det har varit en förutsättning för att klara av den här den pandemin.

Så är läget på sjukhusen i Stockholms län

  • Sankt Görans sjukhus Normalläge sedan 17 juli. Sjukhuset var i förstärkningsläge från 16 mars och i stabsläge från 2 juli.
  • Danderyds sjukhus Normalläge sedan 9 juli. Sjukhuset var i stabsförberedande läge 3–10 mars, i stabsläge 10–13 mars, i förstärkningsläge 13 mars–26 maj och åter i stabsläge 26 maj–9 juli.
  • Karolinska i Huddinge och Solna Normalläge sedan 2 juni. Sjukhuset var i förstärkningsläge 12 mars-8 maj och i stabsläge 8 maj-2 juni.
  • Norrtälje sjukhus Normalläge sedan 9 juli. Sjukhuset hade förhöjd beredskap sedan den 17 mars.
  • Södersjukhuset Normalläge sedan 1 juli. Sjukhuset var i stabsläge 11-13 mars, förstärkningsläge 13 mars-11 juni och återigen i stabsläge 11 juni-1 juli.
  • Södertälje sjukhus Normalläge sedan 20 juli. Man växlade den 29 juni ner från förstärkningsläge till stabsläge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.