Sjuksköterskan Ronja Andersson beskriver att hon har blivit gladare och piggare av att jobba 80 procent. Foto: SVT

Halvtid för färre timmar: ”Det är fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu halvtid för projektet på Södertälje sjukhus där personalen på en av vårdavdelningarna arbetar 80 procent. De anställda är positiva till upplägget, men menar att det kanske inte passar alla.

– Det är fantastiskt, utbrister sjuksjöterskan Ronja Andersson på avdelning 23, när hon beskriver hur det känns att arbeta deltid men få betalt för heltid.

Ronja är en av 20 anställda som fått chansen att pröva på att få jobba mindre under en ettårsperiod. Det är både sjuksköterskor och undersköterskar som deltar i projektet. Tanken med den nya arbetsmodellen är att förbättra arbetsmiljön för de som arbetar inom vården och se till att de mår bättre både fysiskt och psykiskt. Genom att korta ner arbetstiden ska personalen får tid för efterhämtning mellan sina arbetspass. 

Personalen positiv

Chefsjuksköterskan Daniel Tiberg har tagit intiativet till arbetstidsmodellen tillsammans med verksamhetschefen Annelie Lennberg. Just nu håller de på att sammanställa en utvärdering av det gångna halvåret. Resultatet kommer att presenteras senare, men enligt Daniel kan de märka att personalen på avdelningen ställt sig positiv till försöket med förkortad arbetstid.

– På en skala av fem har våra anställda gett oss en fyra, säger Daniel Tiberg.

Jobbar fler helger

Inga extra pengar satsas utan den nya modellen finansieras med ordniarie budget. För att få vårdavdelningen att fungera som den ska trots att personalen arbetar färre timmar har man skapat ett annorlunda schema med fler helgpass.

– Varannan helg gör en ganska stor skillnad i att sprida ut bemanningen, säger Daniel Tiberg.

Genom att personalen förbinder sig att arbeta varannan helg, istället för tre av fem har man en jämnare fördelning av arbetskraft varje dag.

Sjuksköterskan Ronja Andersson hoppas att fler tar efter avdelning 23:s modell, men tror att den inte passar alla.

– För jag har hört folk som säger: ”Gud jobbar ni varannan helg det skulle jag aldrig vilja göra”, säger Ronja Andersson.

Schemat kan komma att ändras

Men vad som kommer att hända med det som chefsjuksköterskan kallar för ”den hälsosamma schemaläggningen” i september när avdelningen ska uppnå full kapaciet både vad gäller antal vårdplatser och bemanning är svårt att säga. I dag har man 16 av 21 vårdplatser öppna. Det kan leda till att man måste göra om schemat.

– Jag känner mig gladare och piggare. Det är roligare att gå till jobbet en helg med det nya schemat, säger Ronja. Om jag måste återgå till det gamla systemet då byter jag jobb!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.