Foto: Assyria TV

Assyriska FF och Syrianska FC portas från kommunens anläggningar

Uppdaterad
Publicerad

När säsongen är över är elitverksamheten för Assyriska FF och Syrianska FC inte längre välkomna till kommunens anläggningar. Det beslutades under torsdagen.

– Vår plan är att göra rätt för oss, säger Delmon Haffo, presstalesperson hos Assyriska FF till SVT.

I juni slöt kommunen ett avtal med klubbarna. Båda klubbarna har uppfyllt den del i avtalet som handlar om att samsas med andra om lokaler som de tidigare haft ensamrätt till. Men avtalen har inte uppfyllts när det gäller klubbarnas ekonomiska åtaganden konstaterar kultur- och fritidsnämndens presidieutskott.

”Konsekvenserna av beslutet innebär att båda föreningarna kan avsluta säsongen 2017, samtidigt som klubbarna får en viss tidsfrist för att lösa sina ekonomiska åtaganden inför säsongen 2018. När dessa är lösta får klubbarna åter tillgång till kommunens anläggningar”, skriver kommunen på sin hemsida.

Assyriska räknar med att betala i tid

Men Assyriska FF räknar med att betala innan säsongen är slut. Enligt klubben handlar det om en resterande summa på 200.000 kronor som måste betalas innan den 4:e november.

– Det här var ett väntat beslut och jag förstår att Södertälje kommun behöver ta det här beslutet. Nu är vår plan att göra rätt för oss och se till att alla skulder betalas in så att vi kan fortsätta vår verksamhet även efter säsongen är slut, säger Delmon Haffo, presstalesperson hos Assyriska FF till SVT.

Skulderna har funnits under flera års tid och enligt Assyriskas presstalesperson hänger de ihop med att klubben levt över tillgångarna och inte prioriterat att betala av de skulder som funnits. Men delar av skulderna har redan betalats av, enligt Delmon Haffo.

Kan portas – om betalning uteblir

– Vi har haft en nära dialog med de flesta av våra stora leverantörer som vi haft skulder till. Södertälje kommun har varit en av de vi haft skulder till. Likviditeten i Assyriska har varit svag och vi har inte kunnat betala det som vi borde ha gjort men nu har vi satt upp en betalningsplan och vi räknar med att följa den och betala in allt innan säsongen är slut, säger Delmon Haffo, presstalesperson hos Assyriska FF.

Men om klubben inte betalar i tid kommer de alltså att portas från sin arena, där elitverksamheten och U21-laget tränar och har verksamhet även efter att säsongen är slut.

Räknar inte med att hinna betala

Syrianska FC har en skuld på 450.000 kr till Södertälje kommun och de menar att en stor anledningen till att de inte kunnat betala, är en utebliven inbetalning från turkiska Eskisehirspor som köpte mittbacken Felix Michel från klubben sommaren 2016.

– Vi har en fordran från Eskisehirspor på en halv miljon kronor, som vi inte har fått in. Det är försäljningen av Felix Michel som skedde under 2016, som vi fortfarande inte fått betalt för. Den betalningen skulle vi ha fått in i somras, säger Iso Gursac från Syrianska FC, som var med vid mötet med kommunen i förra veckan.

Kommer ni att hinna betala innan säsongen är slut?

– Inte innan säsongen är slut, det blir nog svårt. Men innan årsskiftet räknar vi met att kunna lösa det, säger Iso Gursac till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.