Kara Hermez, ordförande för Assyriska riksförbundet. Foto: SVT

Assyriska riksförbundet tackar nej till möte om folkmordsmonument

Uppdaterad
Publicerad

På söndag planeras ett möte om att upprätta ett minnesmonument över folkmordet 1915. Södertälje kommuns parlamentariska kommitté har bjudit in berörda kyrkor och organisationer men nu väljer Assyriska riksförbundet att tacka nej till mötet.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) har ett 20-tal berörda organisationer anmält sig till mötet som är planerat på söndag i Stadshuset. Då ska man diskutera ett uppförande av ett minnesmonument för folkmordet 1915, även kallat Seyfo, i Södertälje. Men på fredagen meddelade Assyriska riksförbundet att de inte tänker delta i mötet.

– Socialdemokraterna ämnar att rikta bort uppmärksamheten från det brutna vallöftet om ett regeringserkännande av folkmordet och det är det vi vill prata om. Istället för att diskutera ett eventuellt monument borde vi prata om varför socialdemokratisk ledda regeringen inte erkänner folkmordet, säger Kara Hermez, förbundets ordförande.

Folkmordet 1915

”Räcker inte med ett initiativ i Södertälje”

Kan man inte både prata om ett erkännande och arbeta för ett minnesmonument?

– Kanske, men Assyriska riksförbundet representerar assyrier i hela landet och vi vet att svensk-assyrier i andra kommuner har blivit nekade ett monument med motiveringen att regeringen inte har erkänt folkmordet. Därför kan vi inte bara tänka på Södertälje på lokal nivå.

Kan inte Södertälje kommun vara vägledande för att andra kommuner också ska kunna uppföra ett monument?

– Jo på ett sätt, men motiveringen till att andra kommuner har nekat är att regeringen inte har erkänt folkmordet och det kan vi inte komma ifrån.

”Alldeles för sent”

Socialdemokraterna i Södertälje har också sagt att de vill se ett erkännande i regeringen, här försöker de göra något. Vad kan de göra som är rätt i den här frågan?

– Jag tycker man borde ha satt upp det där monumentet för länge sedan från kommunens håll, det är alldeles försent nu. Passande så gör man det nu efter att Socialdemokraterna svikit sitt löfte. Hade man tagit det här initiativet innan hade det varit en annan sak.

– Vi från Assyriska riksförbundet tycker att kommunen med socialdemokraterna mycket tydligare ska stå upp för ett erkännande och jobba mycket tydligare internt med det i partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet