Maria Hedström, chef för förlossning och BB vid Södertälje sjukhus, upplever att de har blivit mycket bättre på att hantera förlossningsskador. Foto: SVT/Privat

Barnmorska i Södertälje: ”Vi har blivit mycket bättre på förlossningsskador”

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningsskador har tidigare varit nedtystat både inom vården och bland kvinnorna själva, upplever chefbarnmorskan Maria Hedström på Södertälje sjukhus.

– Så är det inte längre och sjukvården har tagit till sig det, säger hon till SVT Nyheter Södertälje.

De senaste åren har det skett stora utbildningsinsatser i Stockholms län där personal har fått utbildning i hur man förebygger och diagnostiserar förlossningsskador.

– Vi har blivit mycket bättre, men vi kan fortfarande missa skador, säger Maria Hedström som är chefbarnmorska för förlossning och BB vid Södertälje sjukhus.

Missade skador kan få konsekvenser

Muskler som slits isär kan göra att kvinnan har svårt att hålla urin och avföring, och de kan få smärtor eller förlora känsel vid samlag.

För att förebygga skador har Södertälje sjukhus sedan två år tillbaka ändrat arbetssätt för att se till att barnet föds så långsamt som möjligt, vilket är viktigt för att undvika stora bristningar.

Det är även ofta två barnmorskor med under förlossningen och uppstår det skador bedömer två barnmorskor skadorna tillsammans.

– Vi har även en bäckenbottenmottagning, där vi tar emot kvinnor som drabbats av stora bristningar, berättar Maria Hedström.

Kvinnor ser väldigt olika ut

För att kvinnor ska slippa besvär av förlossningsskador bör underlivet repareras så likt som möjligt som det såg ut innan förlossningen. Här kan en studie vid Karolinska universitetssjukhuset öka kunskapen.

– I studien undersöker man kvinnornas underliv med 3D-ultraljud för att mäta tjockleken på bäckenbottens muskler. Det är en relativt ny teknik som kan ge mer information än att enbart använda sina händer och ögon vid undersökningen.

Maria Hedström tror att studien kommer att tillföra ny kunskap som de kommer ha nytta av när de ska reparera skador som uppstått vid en förlossning.

– Vi följer studien med intresse. Alla kvinnor ser väldigt olika ut och det är något jag tror att studien också kommer visa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.