Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På bilden ser man planarkitekt Erik Arnaryd stå framför slingan där hasselträd kommer att planerats för nötkråkan. Foto: Rosanna Lindén/SVT

Kompromissen: Nu får nötkråkan och Ikea samsas i Almnäs

Uppdaterad
Publicerad

Efter en inventering av den tjocknäbbade nötkråkan ger man nu grönt ljus för en eventuell etablering i området, men den kommer inte bli av utan att fågeln får en kompromiss.

Efter en extrainsatt inventering av den rödlistade fågeln nötkråka blir det nu möjligt för Ikea att etablera sig på platsen, samtidigt som åtgärder för nötkråkan kommer sättas på plats.

Nötkråkans kompromiss – 50 träd

Rapporterna från inventeringen visar att fågeln inte häckar på platsen, däremot rekommenderas åtgärder för att den ändå ska kunna vistas i området. Därför kommer fågelns huvudföda hasselträd att planteras i området.

– Det blir som fågelns godishylla, säger Erik Arnaryd Dungert, planeringsarkitekt i Södertälje kommun.

Utöver att plantera träd kommer kommunen röja i området för att solen ska nå hasselträd och buskar som växer på platsen sedan tidigare. Planteringen av hasselträd kommer gå på en kostnad på cirka 50 000 kronor.

Ikeas framtid fortfarande oklar

Ikea har arrenderat platsen fram till 2023, då ett beslut om en etablering på platsen måste tas.När SVT frågar om hur intresset ser ut i dagsläget svarar Joakim Borgudd, presstalesperson på Ikea på mail:

”Stockholmsregionen är viktig för Ikea. Därför har vi gjort en rad saker för att komma närmare våra kunder där och i resten av Sverige – inte minst har vi under året som gått öppnat nya butiksformat där varuhuset i Gallerian kanske är det mest kända exemplet. När det gäller projektet i Södertälje är det fortfarande under utredning och nästa steg är inte beslutat ännu,” skriver Joakim Borgudd, presstalesperson på Ikea till SVT.

Se hur kommunen ska ge plats för både Ikea och nötkråkan i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.