Foto: SVT

Boel Godner (S) om minnesmonumentet: ”Inom två år vill vi ha det klart”

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls ett möte i stadshuset för att diskutera ett uppförande av ett minnesmonument i Södertälje för folkmordet 1915. På plats var bland annat flera berörda kyrkor, organisationer och Södertälje kommuns parlamentariska kommitté.

För ett år sedan var utrikesminister Margot Wallström på plats i Södertälje, då för att bland annat prata om regeringens besked om att inte erkänna folkmordet 1915, även kallat Seyfo. I samband med hennes besök berättade kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) att man i Södertälje inte längre ska vänta in regeringen för att bygga ett nationellt minnesmonument i Södertälje.

– Vi kan inte vänta på att regeringen ska erkänna folkmordet för att bygga det. Margot Wallström välkomnade initiativet idag, så vi har fått regeringens varma hand för att bygga monumentet, sa Boel Godner (S) då.

Folkmordet 1915

Behöver fortfarande klart besked

Nu ett år senare behöver de fortfarande ha en samlad styrka att uppvakta regeringen med.

– Folk är osäkra och vi behöver ha kontakt med regeringen för att få allt svart på vitt. Det är i och för sig samma utrikesminister men nu är det en ny regering med stöd av andra partier och det gör skillnad, säger Godner.

Huvudsyftet med dagens möte var att samla alla organisationer och inom två år hoppas Godner att monumentet ska finnas på plats.

– Det vi kommer göra nu är att uppvakta regeringen och påminna utrikesminister Margot Wallström om hennes löfte om att välkomna ett minnesmonument i Södertälje.

I videoklippet kan du se mer om vad hon sa direkt efter mötet och svaret på kritiken från Assyriska riksförbundet, som valde att tacka nej till mötet.

Ekännandet av folkmordet 1915

  • Folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915 kallas även ibland för ”Seyfo”. Över 1,5 miljoner människor från minoriteter beräknas ha mördats.
  • År 2009 beslöt Socialdemokraternas kongress att kalla händelserna just ett folkmord och att trycka på för att även riksdagen skulle erkänna det.
  • Riksdagen erkände händelserna som folkmord 2010.
  • 2014, innan Stefan Löfven blev statsminister, sa han till Assyria tv att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet.
  • När Socialdemokraterna kom i regeringsställning tillsattes en utredning som inte kom med konkreta rekommendationer i frågan, men som menade att det är problematiskt för en regering att erkänna ett folkmord.
  • På S-kongressen 2017 beslöt partistyrelsen att säga nej till Södertälje-motionen om att verka för att regeringen skulle erkänna folkmordet 1915.
  • 1 maj 2018 gav Stefan Löfven beskedet till SVT Nyheter Södertälje att regeringen inte kommer att arbete för att erkänna folkmordet, ett beslut som sedan fick kritik från flera organisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet