Emre Yunt, Turkiets ambassadör i Sverige och Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje Foto: SVT

Boel Godner (S): Svårt att tro att regeringen påverkas av Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan sa Turkiets ambassadör i Sverige till SVT att han stöttade regeringens besked om att inte erkänna folkmordet år 1915. Men i Södertälje tror inte kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner (S), att svenska regeringen lyssnar till Turkiets påtryckningar.

Under folkmordet 1915, som också kallas Seyfo, mördades över 1,5 miljon assyrier, syrianer och armenier i dåvarande Osmanska riket (nuvarande Turkiet). I Södertälje har statsminister Stefan Löfvén (S) lämnat besked om att regeringen inte kommer driva frågan om ett erkännande av folkmordet vidare och i Turkiet fortsätter man att avfärda anklagelserna om folkmordet.

Förra veckan gav sig Emre Yunt, Turkiets ambassadör i Sverige, in i den heta debatten.

Folkmordet 1915

– Den svenska statsministern ansvarar för att ta beslut som inte skadar relationen mellan Sverige och Turkiet. Självklart kommer han inte att göra ett sådant misstag, det är väldigt smarta personer här, sa han då till SVT Nyheter Södertälje.

Godner skeptisk

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, tror inte att påtryckningar från Turkiet påverkar regeringen.

– Jag har svårt att tro att regeringen påverkas i första hand av Turkiet, utan de förklaringar som vi hela tiden får om varför det är svårt att erkänna folkmordet är de rättsliga konsekvenserna som uppstår i ett erkännande av folkmordet och man jobbar med att komma över de uppförsbackarna. Man pratar i stället om att Turkiet måste göra upp med sin historia, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att det är självklart att man ska erkänna det. Vi har en modig regering som har visat mod i andra utrikespolitiska beslut och det tycker jag man kan göra i det här fallet också.

”Många Södertäljebor lever med minnen”

I Södertälje bor det uppskattningsvis 30 000 ättlingar till överlevare från folkmordet och Boel Godner menar att ett erkännande av folkmordet från regeringens sida är viktigt för många.

– Man ska få ett avslut och harmoni. Vi har alldeles för många Södertäljebor som fortfarande lever med minnen från det och som har förlorat anhöriga och vill ha upprättelse, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet