Ove Bring, folkrättsjurist och professor emeritus. Foto: SVT

Här är brevet som beskrev utrotningen – skickat från Sveriges ambassadör 1915

Uppdaterad
Publicerad

”Sättet består i den armeniska nationens utrotande”, så skrev Cosswa Anckarsvärd, Sveriges ambassadör i Konstantinopel, nuvarande Turkiet, år 1915, i ett brev hem till Sverige för att beskriva händelserna som han bevittnade. Ett brev som folkrättsjuristen och professor emeritus Ove Bring, tycker är relevant att lyfta som ett av bevisen för att ett folkmord ägt rum.

”Herr minister,

Förföljelserna mot armenierna har antagit hårresande proportioner. Sättet härför är enkelt nog och består i den armeniska nationens utrotande. Inga medel skys härvid och förutom en och annan massaker har man nu tillgripit utvägen att driva bort människor från trakter där de i århundraden varit bofasta. Med raffinerad grymhet skickas männen åt ett håll och familjerna åt ett annat.

Det lär icke vara den turkiska befolkningen som självmant ingriper, utan det hela utgår från myndigheterna och den ungturkiska kommittén [regeringen], som nu visar vars andars barn den är.

Tyske ambassadören har skriftligen inskridit hos Porten, men vad kan Tyskland eller någon annan av stormakterna göra, så länge kriget varar.

Med vördnad, ödmjukligen,

Anckarsvärd”

Texten är förkortad och moderniserad av Ove Bring. Finns i original i hans bok De mänskliga rättigheternas väg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.