Motorvägsbron i Södertälje har kallats Sveriges pulsåder och en av landets mest trafikerade platser. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Breddningen av motorvägsbron i Södertälje stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring motorvägsbron har varit många. Förra året kom Trafikverkets plan om att motorvägsbron skulle breddas – nu skrotas planerna.

– Man tog bort projektet helt enkelt, säger Lars Sandberg, projektledare på Trafikverket.

Detta efter att regeringen beslutat att inte forsatt finansiera projektet, något som LT var först med att rapportera. Ungefär 70 000 bilar passerar dagligen motorvägsbron i Södertälje. Trafikverket beräknar att den siffran kommer öka till över 100 000 till år 2045.

Breddningen av bron skulle ta fyra år och kosta 622 miljoner kronor. Under två års tid har Trafikverket jobbat med planerna.

Är det bortkastade pengar?

– Nja, man hade ju kunnat lägga dem på något annat, säger Lars Sandberg.

Hur mycket av de 622 miljonerna som hunnit gå åt kan Trafikverket inte svara på. Nu är projektet lagt på is fram tills om regeringen ger ett nytt direktiv att man ska jobba med frågan.

– Det är oklart när det kan tänkas bli. Vi kommer nu fokusera på trafikplats Hovsjö vid E20 fram tills vi får nya besked från regeringen, säger Lars Sandberg.

I videon nedan kan du se turerna kring motorvägsbron: Från invigningen 1965 till framtidens ombyggnationer – via en lång rad olyckor och incidenter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.