Bröderna Gabriel och Daniel Altinsu förlorade sin pappa, Hanna Altinsu, i covid-19. De är kritiska mot att han inte fick intensivvård. Foto: Karin Fallenius/SVT

Nekades intensivvård trots ledig plats – deras pappa dog i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Bröderna Gabriel och Daniel Altinsu förlorade sin pappa i covid-19 för bara ett par dagar sedan. Nu är de kritiska mot vårdens beslut att inte ge deras pappa, Hanna Altinsu, intensivvård.

Hanna Altinsu var 81 år och i botten väsentligt frisk enligt journalanteckningar som SVT tagit del av, men när pappan insjuknade i covid-19 och hans tillstånd förvärrades beslöt vården att inte ge honom vård i respirator.

Bedömning görs av flera läkare

Valet om vem som ska få intensivvård har aktualiseras då man befarat att intensivvårdsplatserna ska ta slut, men i fallet med Gabriels och Daniels pappa var det inte en fråga om så kallad triage, att man valde vilka patienter som skulle få behandling. Och Södertälje sjukhus har ingen policy att neka intensivvård för dem som är över 80 år enligt tillförordnad chefläkaren Bengt Cederlund.

Coronaviruset i Södertälje

– Det vi har lärt oss den senaste tiden är att det är mycket dålig prognos för de som är 80 år. Det är en oerhört hård påfrestning med intesivvård. Är man över 80 år har man generellt inte den läkningsförmågan att man klarar det, säger Bengt Cederlund.

Foto: SVT/Samy Dahlman

Intensivvård för patienter över 80 år senaste 14 dagarna

Svenska intensivvårdregistret ger en ögonblickbild av de som vårdas med coronavirus.

Mellan 25 mars och 8 april registrerades 10 män och 6 kvinnor i Sverige.

Totalt intensivvårdades 618 personer.

Källa: Svenska intensivvårdsregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet