Foto: SVT

Därför vill Södertälje sjukhus sätta upp 59 nya kameror

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje sjukhus har ansökt om att få sätta upp 59 nya övervakningskameror – men bara sju av dessa beviljas.

– Jag förstår inte beslutet, säger Melina Mellin, säkerhetsansvarig på sjukhuset.

I dag har Södertälje sjukhus tillstånd för att ha uppe 30 övervakningskameror i området. Sjukhuset vill nu utöka dessa med 59 nya kameror – alltså en ökning med nästan 200 procent.

Det utökade antalet avser det nya sjukhuset som byggs just nu och gäller bland annat ambulanshall, korridorer och väntrum. I vissa fall handlar det om att en avdelning som idag har övervakning ska flyttas till de nya lokalerna och då vill sjukhuset ta med sig kamerorna, detta gäller bland annat akutavdelningens huvudentré och väntrum.

Måste visa brottsutsatthet

Men Länsstyrelsen hävdar att det inte räcker som argument att man redan har kameraövervakning, den sökande måste komma in med nya uppgifter som styrker att ”övervakningsbehovet överstiger integritetsintresset”.

– Många verkar tro att bara för att man har tillstånd sedan tidigare så kan man leva på gamla meriter men enligt lagen så måste man visa för de 59 nya kamerorna att just den platsen är brottsutsatt, säger Linnea Tegernäs, kameraövervakningsansvarig och jurist på Länsstyrelsen i Stockholm.

Två incidenter i år

Myndigheten krävde in underlag för att styrka hotbilden som påtalats vid ansökan och informerades då om två incidenter som skett på sjukhuset i år.

– Mot bakgrund av det underlaget så ansåg jag inte att jag kunde bevilja mer än vad jag gjort, säger Linnea Tegernäs.

Södertälje sjukhus är förvånade över beslutet.

– Vi flyttar ju bara verksamheten och då önskar vi ju få med oss tillstånden som vi faktiskt har idag så jag förstår inte Länsstyrelsens beslut om att kanske inte ge oss tillstånd, säger Melina Mellin, säkerhetsansvarig på sjukhuset.

Samma hotbild

Hon säger att hotbilden mot sjukhuset varken har ökat eller minskat.

Varför vill ni då öka bevakningen med så många nya kameror?

– Delvis handlar om att det nya sjukhuset är större men annars finns det ingen särskild anledning till att vi vill öka med så många utan vi tänkte att vi ökar på så att vi kan upptäcka ifall någon gör sig illa i trapphus, till exempel.

Så det är inte så att det finns en ökad hotbild mot sjukhuset?

– Nej, det är samma hot som vi alltid lever med på ett sjukhus, vi vet aldrig vem som ska dyka upp här. Men vi kan inte se att det har skett en ökning utan vi tog omtag och såg över våra lokaler och övervakningen, säger Melina Mellin.

Men ser du ingen risk med att patienter som är väldigt sjuka känner att man inkräktar på deras personliga integritet?

– Nej, min förhoppning är att personal, patienter och de som vistas på sjukhuset ska tycka att det känns tryggt, inte att vi är inne och inkräktar på deras personliga integritet. Det är därför vi har varit noga med att inte övervaka inne på vårdavdelningarna där faktiskt vård ges. Utan det här handlar om allmänna ytor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.