Delade åsikter om vaccinpass i Ronna: ”Ska ha rätt att välja”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den första december kan vaccinpass införas vid evenemang med fler än hundra personer. SVT har varit ute och frågat invånare i stadsdelen Ronna, som har en låg vaccinationsgrad, vad de tycker.

Åsikterna går isär mellan ronnabor som SVT Nyheter Södertälje pratat med.

– Jag tror att många kommer att vaccinera sig fast de kanske inte vill det, säger Maria Dumia i videon.

Coronaviruset i Södertälje

I Sverige har 85 procent av befolkningen över 16 år vaccinerats med den första dosen, men i Norra Ronna är samma siffra endast 55 procent, enligt statistik från den 15 november som SVT begärt ut från Region Stockholm.

Hör Ronnabors reaktioner kring vaccinpass i klippet ovan.

Fakta: Vaccinationspass

• Folkhälsomyndigheten har skickat in en hemställan till regeringen angående införandet av vaccinpass från 1 december. Nu ska riksdagen rösta om förslaget.

• De vaccinationspass som ska användas är desamma som utfärdas för resor av E-hälsomyndigheten sedan den 1 juli.

• Beviset innehåller qr-kod, och kan laddas ned, skrivas ut eller uppvisas i mobilen. Den som saknar e-legitimation kan skriva ut, fylla i och posta en blankett, men får räkna med avsevärda väntetider.

• Bevis på negativt test eller tillfrisknandebevis omfattas inte av de nya reglerna. För resor finns däremot möjlighet att få olika covidbevis.

• Information om hämtning av covidbevis finns på ehalsomyndigheten.se och covidbevis.se.

Källa: E-hälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet