Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Linda Asmar/SVT

Deras släktingar mördades i folkmordet – så påverkas de

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det har gått över 100 år sedan folkmordet i dåvarande Osmanska riket ägde rum så påminns många Södertäljebor om konsekvenserna i sitt vardagliga liv. SVT har pratat med ättlingar till överlevare.

Sonya Aho. Foto: SVT

Sonja Aho, 52 år, journalist, är barn till överlevare. Har tre barn. Hennes pappa är en av få överlevare och han var på plats när riksdagen erkände folkmordet 2010.

Folkmordet 1915
Ibrahim Rhawi Foto: Linda Asmar

Ibrahim Rhawi, 92 år, är barn till överlevare. Har tio barn, 32 barnbarn, 31 barnbarns barn. Hans mamma var fem år under folkmordet, hon somnade in i Södertälje 2011.

Berolin Deniz Foto: SVT

Berolin Deniz, 36 år, sociolog och genusvetare, är barnbarn till överlevare. Har två barn. Hennes föräldrar ville sällan prata om folkmordet – men hon vill berätta allt för sina barn.

Lyssna på deras berättelser i klippet ovan.

Bakgrund folkmordet år 1915

Folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915 kallas ibland även för ”Seyfo”. Över 1,5 miljoner människor från kristna minoriteter beräknas ha mördats.

Riksdagen erkände händelserna som folkmord 2010.

2014, innan Stefan Löfven blev statsminister, sa han till Assyria tv att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet.

I en intervju med SVT Södertälje i maj backade Stefan Löfven från uttalandet och sa att regeringen inte kommer att erkänna folkmordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet