Fällande domar i rekordstort bedrägerimål

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt meddelar i dag dom i det dyraste målet hittills i landet, det så kallade assistansmålet. Samtliga 34 som dömdes i Södertälje tingsrätt, döms också i hovrätten för delaktighet i mångmiljonbedrägerier mot försäkringskassan.

Efter sju månader av hovrättsförhandlingar i Svea hovrätt kommer nu domen i det mycket omfattande så kallade assistansmålet. I några fall skärps fängelsestraffen, i några fall lindras påföljderna från tingsrättens dom.

– I stora drag så fälls min klient till ansvar även i hovrätten, det är givetvis en besvikelse men jag ser att det är en del ändringar så jag måste titta närmare på domen, säger advokaten Filip Rydin till SVT medan han bläddrar i den purfärska domen. 

Ägarna till assistansbolaget, två män i 45-årsåldern, dömdes i tingsrätten till fängelse i sex år respektive fyra år och nio månader. Hovrätten fastställer straffet på sex år för den förstnämnde, men hovrätten skärper nu straffet för den sistnämnde till fem år och sex månader.

Ser olika på bevisning

– Processen har löpt på bra. Det är en utmaning att genomföra en sådan här stor rättegång. Vi har haft många videokonferenser. Storleken på målet har varit det svåraste – att det är så många inblandade, säger Bertil Ahnborg, hovrättsråd.

Varför dömer hovrätten stängare?

– Det gäller hur vi uppfattar bevisningen. Hovrätten ser att bevisningen räcker i större utsträckning.

Kan vi få se fallet i högsta domstolen?

– Det är väldigt svårt att säga.

Lurade till sig över 30 miljoner

Målet gäller ett assistansbolag i Södertälje som lurade Försäkringskassan på närmare 30 miljoner kronor, genom att kvittera ut ersättning för arbete som aldrig utfördes. Funktionshindrade i Södertälje lämnades ensamma, utan hjälp, samtidigt som assistansbolaget fick miljonbelopp för tjänsterna som inte utfördes.

Lämnades ensamma

Bedrägerierna innebar att flera funktionshindrade som hade rätt till personlig assistans lämnades ensamma, utan hjälp.

De flesta som döms var anställda som assistenter till funktionshindrade, men i flera fall utförde de inget arbete alls. Vid tillslaget mot assistansbolaget var flera av de personer som skulle ha fått hjälp i mycket dåligt skick.

34 personer dömdes i tingsrätten för bland annat grova bedrägerier och grova bidragsbrott. Samtliga överklagade tingsrättens dom, likaså åklagarna. Nu fastställer hovrätten tingsrättens dom, men till skillnad från tingsrätten finner hovrätten att de organiserade bedrägerierna med assistansersättning ska rubriceras som grova bedrägerier i stället för grova bidragsbrott.

Den ovanligt stora rättegången i tingsrätten kostade nästan 84 miljoner kronor, och ledde till fällande domar för 34 av de 35 åtalade. Försvararkostnaderna i hovrätten har uppgått till omkring 40 miljoner kr.

Stort skadestånd

Bolagets två ägare och 18 av de anställda dömdes till fängelse. Ägarna fick även sjuårigt näringsförbud. Totalt dömde tingsrätten de dömda och bolaget, som gått i konkurs, att betala skadestånd till Försäkringskassan på drygt 26 miljoner kronor. Hovrätten höjer nu skadestånden till sammanlagt omkring 31 miljoner kronor.

Se SVT:s direktsändning i efterhand i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottshärva i Södertälje

Mer i ämnet