Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Arkivbild. Foto: TT

Dom i mål om terrorresa – Södertäljebo misstänks

Uppdaterad
Publicerad

I dag faller domen mot en 25-årig Södertäljebo som är den första som åtalas misstänkt för terrorresa. I bevisningen finns ett sms där mannen skriver ”jag åker på jihad”.

Den 25-årige mannen greps först i Turkiet, därefter av svenska myndigheter på Arlanda den 13 april. Mannen ska, enligt åklagaren, ha försökt ansluta sig till terrorrörelsen Jabhat al-Nusra i Syrien. Det efter att den här typen av resor blivit kriminaliserade.

Bevis i beslagtagen dator

I 25-åringens beslagtagna dator och telefon har polisen hittar bilder, sökhistorik och chatt- och smskonversationer. Man har också analyserat hans aktivitet i sociala medier.

Södertäljebo inför rätta för terrorresa

I beslag har också tagits flygbiljetter från Sverige till Turkiet, kläder och utrustning så som hölster, jacka, handskar, knäskydd, armbågsskydd och skyddsväst som mannen samlat på sig under förberedelserna.

Nekar till brott

– Det är en samling av olika bevis som jag menar visar sympatier för Jabhat al-Nusra och det är den organisation som jag menar att han tänkt ansluta sig till i Syrien om han hade kunnat fullfölja denna resa, sa åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström, till SVT tidigare.

Den 25-årige mannen nekar till brott och redan efter första rättegångsdagen släpptes han  i väntan på dom.

– Han medger att han har påbörjat en resa, men syftet har ej varit att begå ett terroristbrott, utan i stället att delta i humanitär verksamhet i Syrien, sa mannens advokat Henrik Olsson Lilja, tidigare.

Fakta: Ny lag testas för första gången

Den nya lagen om förbud mot terrorresor började gälla den 1 april. Enligt lagen är det numera straffbart att resa, eller påbörja en resa, med avsikt att begå eller förbereda särskilt allvarlig brottslighet. Åtalet vid Attunda tingsrätt är första gången som lagen testas i praktiken.

Den 25-åriga mannen från Södertälje reste till Turkiet den 12 april i år, och återvände redan dagen efter sedan han nekats inresa. Mannen häktades den 15 april men försattes på fri fot efter torsdagens huvudförhandling.

Mannen hävdar att avsikten var att hjälpa syriska internflyktingar – åklagaren menar att han skulle ansluta sig till en terrorstämplad jihadistgrupp.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södertäljebo inför rätta för terrorresa

Mer i ämnet