Den misstänkte greps på Arlanda. Arkivbild på mannen från tidigare förundersökningsprotokoll. Foto: Ur förundersokningsprotokoll / TT

Skrev i sms: ”Jag åker på jihad”

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes rättegången mot den 25-årige man som står åtalad för att ha rest från Sverige i avsikt att strida i Syrien med terrororganisation Jabhat al-Nusra. Den första rättegången i Sverige som ska pröva den nya lagen om terrorresor. Men redan efter första rättegångsdagen släpptes mannen i väntan på dom.

25-åringen greps den 13 april på Arlanda flygplats. Dagen innan hade han rest till Turkiet men greps av turkisk polis på flygplatsen och sattes på ett plan till Sverige. Enligt chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström sade mannen till den turkiska polisen att han skulle till Syrien för att strida i Syrien.

Men mannen nekar till brott och menar att han rest för att göra en humanitär insats i flyktinlägren i Syrien.

Södertäljebo inför rätta för terrorresa

”Hot mot mänskligt liv”

Under första rättegångsdagen gick chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström igenom innehållet i 24-åringens dator och mobil som beslagtagits. Båda innehöll över femhundra bilder på terrorister och bilder som har anknytning till våldsbejakande terrormiljöer, men bara ett fåtal bilder med anknytning till humanitära insatser i flyktinglägren, enligt åklagaren.

– Jabhat al-Nusra är en terrororganisation som är ett hot mot mänskligt liv, sa Agnetha Hilding Qvarnström inledningsvis i rätten.

25-åringens försvarare Henrik Olsson Lilja, som yrkade på ett frikännande, tycker varken att bilderna, sökningarna eller meddelanden duger som bevis.

– Det är helt okej att ha en lagstiftning där man säger att man inte får begå terrorhandlingar, men man ska å andra sidan tänka att det fria ordet är viktigt. Man ska ha rätt att uttrycka sig slarvligt med en vän, säger Henrik Olsson Lilja i en kommentar till TT.

”Åker till Syren..”

Åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström visade också en sms-konversation där 25-åringen skrev till en kvinna: ”Jag åker till Syrien ....jag åker på jihad.” 

25-åringen som kommer ifrån Linköping är tidigare straffad för en rad brott. Under torsdagen visade mannen inga större känsloyttringar, emellanåt log han och nickade när åklagaren redovisade bilder och Facebookflöden. 

Rättegångsförhandlingen var satt att pågå under endast en dag, så blev också fallet. Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, yrkade på tio månaders fängelse, medan mannen stod fast vid att avsikten var att hjälpa syriska internflyktingar. 

Domen i målet där den nya lagen ska testas för första gången meddelas den 14 juni. I väntan på den, beslutade rättens ledamöter att den åtalade 25-åringen skulle försättas på fri fot.

Fakta: Ny lag testas för första gången

Den nya lagen om förbud mot terrorresor började gälla den 1 april. Enligt lagen är det numera straffbart att resa, eller påbörja en resa, med avsikt att begå eller förbereda särskilt allvarlig brottslighet. Åtalet vid Attunda tingsrätt är första gången som lagen testas i praktiken.

Den 25-åriga mannen från Södertälje reste till Turkiet den 12 april i år, och återvände redan dagen efter sedan han nekats inresa. Mannen häktades den 15 april men försattes på fri fot efter torsdagens huvudförhandling.

Mannen hävdar att avsikten var att hjälpa syriska internflyktingar – åklagaren menar att han skulle ansluta sig till en terrorstämplad jihadistgrupp.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södertäljebo inför rätta för terrorresa

Mer i ämnet