Över 150 personer har smittats av corona på äldreboenden i Stockholms län. Foto: Foto: Fredrik Sandberg / TT

Efter coronarelaterade dödsfallet inom Södertäljes äldreomsorg – flera sjuka vårdtagare med hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

En person på ett av Södertälje kommuns korttidsboenden har avlidit av konstaterad coronasmitta och i dagsläget finns det ytterligare vårdtagare inom hemtjänsten som har testats positiva för covid-19.

Det är oklart hur den avlidne smittats av corona men enligt Södertälje kommun flyttades personen till kommunens kortidsboende efter konstaterad smitta.

Vidtar ni några åtgärder efter dödsfallet?

– Egentligen inga särskilda åtgärder utan vi jobbar hela tiden med att minska risken för smittspridning, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör inom kommunen.

Över 150 personer på äldreboenden i Stockholms län har avlidit med konstaterad coronasmitta – och nu vill Region Stockholm börja testa personal som arbetar inom äldreomsorgen. Kommunal i Södertälje uppger att det finns en oro bland vårdpersonal för att smitta.

Hög sjukfrånvaro

I genomsnitt får en vårdare besök av ett tiotal undersköterskor per dag, något som kommunen jobbat med att minska redan innan coronapandemins utbrott.

Hur jobbar ni nu för att reducera antalet personer som besöker de äldre som ju är i riskgruppen?

– Vi gör allt vad vi kan utifrån den medarbetargrupp vi har men sen är det så att vi just nu har en hög sjukfrånvaro bland våra medarbetare, säger Karin Björkryd och uppger att sjukfrånvaron inom äldreomsorgen under tisdagen låg på i genomsnitt 25 procent, att jämföra med normalläget då det är tio procent.

– Och i vissa verksamheter har vi haft en frånvaro på 60-70 procent så det är svåra förutsättningar, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet