Hör om turerna kring drop in-mottagningen för covid-19 i centrala Södertälje. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Efter fuskanklagelserna: Stora oklarheter kring testmottagningen i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Testmottagningar runtom i landet som samarbetat med fuskanklagade Doktorgruppen har slagit igen. Men i Södertälje höll man öppet i ytterligare ett par dagar med ny samarbetspartner – för att sedan bomma igen.

Drop in-mottagningen för covidtestning i Södertälje centrum var en av de som använde sig av Doktorgruppens tjänster.

Men i samma veva som fuskhärvan började nystas upp och flera personer häktades – byttes skyltarna ut på mottagningen och man höll öppet i några dagar till. En av de häktade är en ung kvinna hemmahörande i Södertälje.

”Förjävligt”

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, bedömer att det förekommit fusk där pcr-tester inte analyserats innan mottagningarna utfärdat negativa testsvar. Många Södertäljebor kan ha drabbats eftersom mottagningen har varit öppen sedan i mitten av maj.

– Det är förjävligt, säger Ebbe Isaksson som under måndagen besökte mottagningen i Södertälje för att testa sig inför en Finlandsresa.

Hör honom och en av initiativtagarna till mottagningen i videon ovan.

SVT har hittills haft svårt att få tydliga besked från det företag som nu frontar mottagningen, PCR Direkt, om hur övertagandet har gått till och när mottagningen kommer att öppna igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.