Jan Amnéus, tf vd på Telge bostäder ser en risk med att uppsägningarna på kort sikt kan slå de som redan är utsatta på bostadsmarknaden men menar att det på lång sikt ändå kan gynna dem när lägenhetskontrakt frigörs. Foto: SVT

Efter jakten på svarta hyreskontrakt – hundratals har sagts upp

Uppdaterad
Publicerad

Antalet hyresgäster som sagts upp från sina lägenheter av Telge Bostäder och Telge Hovsjö har ökat efter att bolagen ytterligare intensifierat arbetet för att hitta så kallade svarta kontrakt.

I och med bostadsbristen har den svarta hyresmarknaden blivit ett växande problem, vilket SVT Nyheter Södertälje uppmärksammat tidigare.

Vid årsskiftet ökade de kommunala bolagen insatserna mot den otillåtna andrahandsuthyrningen ytterligare genom att låta ännu en person hitta och utreda misstänkta svarta uthyrningar.

Val 2018 Södertälje

– Det innebär att vi följer upp alla tips som vi får, samt att vi driver alla fall som vi tror att vi har chans att vinna juridiskt till hyresnämnden, säger Jan Amnéus, tf vd på Telge Bostäder.

Hundratals har sagts upp

Fram till sista juli i år har 102 förstahandskontrakt sagts upp, alla på grund av att det ska ha skett någon form av otillåten uthyrning, enligt siffror från Telge Bostäder. Det är fler än under hela förra året då 100 kontrakt sades upp.

Jan Amnéus ser en risk med att uppsägningarna på kort sikt kan slå mot de som redan är utsatta på bostadsmarknaden och tvingas hyra svart i andra hand, eftersom det är de som måste lämna lägenheterna.

– Men samtidigt kan det på lång sikt ändå kan gynna dem när lägenhetskontrakt frigörs, säger han.

Projektet ska nu pågå till nästa år och slutar tidigast hösten 2019.

– Sedan får vi se hur behoven ser ut och hur mycket vi lyckats rensa upp av det här fusket. Om vi tror att det finns ett fortsatt behov så finns möjlighet att fortsätta med projektet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Södertälje

Mer i ämnet