Efter kritiken – nu ändras skolskjutsen

Uppdaterad
Publicerad
Efter att Samtrans tagit över skoltrafiken i Södertälje har det kommit hård kritik. Elever stod utan skolskjuts på morgonen och upphämtningsplatserna var placerade längs med otrygga vägar. Men nu ska det bli ändring, det kom utbildningskontoret och Samtrans överens om under torsdagskvällen.

– Vi har tittat på det idag och nu förbättras bussturerna i alla fyra kommundelar, Enhörna, Vårdinge, Hölö och Järna, säger Monica Sonde, utbildningsdirektör i Södertälje.

Tidigare skulle bland annat några av barnen hämtas upp längst en 70-väg utan gångbana som inte var säker för barnen. Men det kommer alltså ändras nu med mindre bussar och ändrade körslingor.

– I det här akuta läget har vi lagt allt krut på att lösa skolskjutsen, säger Monica Sonde.

Om skolskjutsen kan skötas på det här nya sättet, varför gjorde ni inte så från början?

– Vi på utbildningskontoret har inte varit medvetna om hur det såg ut. Vi fick fick information om upphämtningsplatserna några dagar före skolstart.

– Vi behöver se över varför felen har uppstått och för det har vi, Telge inköp och Samtrans ett nytt möte igen i februari för att se vad vi kunde göra bättre från början.

Bättre information till föräldrarna

Även taxibilarna får högre krav på sig att omedelbart informera föräldrar om det blir ändringar med skjutsen.

– Både vi och Samtrans är överens om att de inte har lämnat information till föräldrarna på ett tillfredsställande sätt. Det har varit högt tryck och föräldrarna har inte fått tillräcklig information om skjutsen har uteblivit. De ska skicka ett sms eller ringa till föräldrarna, det är Samtrans ansvar, säger Monica Sonde.

De familjer som berörs av den ändrade skolskjutsen kommer att få information om det i skolorna under fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot skolsjkutsen i Södertälje

Mer i ämnet