Arkivbild. Foto: TT.

Fortsatta brister hos skolskjutsen – föräldrarna kritiska

Uppdaterad
Publicerad
Det råder fortfarande problem med skolskjutsen i Södertälje kommun. Föräldrar är kritiska mot att resetiderna har blivit längre för barnen och att det inte har funnits tillräcklig med information vid utebliven upphämtning.
– Ingenting har hänt. På Facebook har det kommit lösningar för vissa personer på vissa ställen men det är helt tokigt. Man måste ju fixa allt i helheten, säger Mats Larsson.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om problemen med skolskjutsen som började i samband med att ett nytt bolag, Samtrans, tog över arbetet – något som ledde till att elever stod utan skolskjuts på morgonen och upphämtningsplatserna var placerade längs med otrygga vägar.

Förändringar skulle ske

Utbildningskontoret i Södertälje har blivit informerade om problemen kring skolskjutsen och har tidigare meddelat att de, i samarbete med Samtrans, skulle införa förbättringar.

– Vi har tittat på det i dag och nu förbättras bussturerna i alla fyra kommundelar, Enhörna, Vårdinge, Hölö och Järna, säger Monica Sonde, utbildningsdirektör i Södertälje.

Även taxichaufförerna måste bli bättre på att informera föräldrar om det blir ändringar med skjutsen, menar Monica Sonde.

– Både vi och Samtrans är överens om att de inte har lämnat information till föräldrarna på ett tillfredsställande sätt. Det har varit högt tryck och föräldrarna har inte fått tillräcklig information om skjutsen har uteblivit. De ska skicka ett sms eller ringa till föräldrarna, det är Samtrans ansvar.

Kritiska föräldrar

Hur många barn som drabbas av problemen vet man inte i dagsläget. Men det finns fortfarande brister kring skolskjutsen och föräldrarna till de påverkade barnen är kritiska.

Mats Larsson är en av dem. Han anser att det inte har skett några större förändringar och menar att det råder en sämre framförhållning vad gäller skolskjutserna.

– De har ju bara släckt bränder men de har inte löst det egentliga problemet. De måste sätta sig ner och börja om från början, från grunden. De kan ju ordna ett möte som politikerna gjorde med föräldrarna i Hölö/Mörkö, där alla kan diskutera med varandra.

Mats Larsson menar att det finns flera brister kring skolskjutsen. Bland annat är kommunikationen dålig, restiderna långa och taxibilar dyker inte alltid upp som de ska.

”Ibland vågar han inte gå dit”

Dessutom får föräldrarna ingen information och upphämtningsplatserna är i vissa fall otrygga.

– Min yngsta på sex år går 600 meter längs en 70-väg utan lyse och ibland vågar han ju inte gå dit. Inte nog med det så måste min mellerstas klasskamrater gå 3,5 kilometer till samma busskur som egentligen bara är en stolpe.

SVT Nyheter har sökt Samtrans för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot skolsjkutsen i Södertälje

Mer i ämnet