Arkivbild. Branden i Nykvarn orsakade stort pådrag under förra veckan. Foto: SVT

Efter storbranden i Nykvarn – läget är stabilt

Uppdaterad
Publicerad

Att en glödbrand i en flishög skulle sprida sig till skogen, stoppa tågtrafiken och utlösa ett VMA – var inget som Söderenergi kunde föreställa sig. Nu en vecka efter branden pågår eftersläckningsarbetet fortfarande.

– Arbetet går enligt plan och läget är stabilt, vi räknar med att det kommer ta två veckor till innan vi är klara, säger Karin Medin, vd på Söderenergi.

Planen är att transportera brandskadat material till Igelsta kraftvärmeverk där det blandas med torrt returträ som sedan används för att värma upp. På så sätt är det en väldigt liten av det brandskadade materialet som går till spilo.

– Det är svårt att säga i dagsläget hur mycket som är förstört eftersom vi ändå kan använda det. Men vi har 7 000 ton returträ på platsen och av det är drygt tusen ton brandskadat, förklarar Karin Medin.

Rutinerna ses över

Söderenergi kommer göra en analysbedömning för att se om det finns något att förbättra så det inte inträffar igen. Händelsen är också anmäld till länsstyrelsen som kommer undersöka rutinerna.

Se Karin Medin, VD på Söderenergi, dagen efter branden i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karin Medin vd på Söderenergi berätta vad som gick snett. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer