SVT besökte teststationen i Ronna när den öppnade. Nu en vecka senare menar regionen att intresset varit stort. Foto: Alexander Färggren/SVT

En vecka med de nya provstationerna: Över 1 000 testade för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Under den första veckan med de nya covidtest-stationerna har över 1 000 personer testat sig.

– Det är ett bra resultat, jag är glad att så många kommit, säger regionens biträdande smittskyddsläkare Jenny Stenkvist.

Av de 1 000 personer som hittat till de nya teststationerna var minst 140 personer smittade. Sett till covidtestandet i länet i stort så ligger den andelen i linje med snittet.

SVT rapporterade i förra veckan om att personer från helt andra håll i kommunen tog sig till teststationen i Ronna, efter hänvisning från 1177.

Coronaviruset i Södertälje

Hur går det nu – vet ni om det är målgruppen som nyttjar stationerna?

– Jag har inte hört något annat. Vi följde upp det som hände i Ronna med 1177 och förtydligade hur det är tänkt att det ska fungera, säger Jenny Stenkvist.

Stationerna som finns på en handfull platser i länet är främst till för de boende i området.

Gradvis ökning av besökare

Jenny Stenkvist spår att fler och fler kommer att hitta till de nya stationerna. I Järva, som fick en teststation redan i januari, har de sett en gradvis ökning.

– Det är ju extra viktigt att så många som möjligt med symptom testar sig nu, när vi är mitt i den tredje vågen, säger hon.

Video: Här testar sig de första på teststationen i Ronna (16 mars 2021)

Testenheterna i utsatta områden ska enligt regionen i första hand vara till för de som kan ta sig till platsen till fots och saknar mobilt bank-ID. Men när SVT var på plats första dagen i Ronna den 16 mars hade folk kommit från både från Nykvarn och Järna. Så här lät det då:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet