SVT träffade biträdande smittskyddsläkare Jenny Stenkvist på en av de aktuella platserna i Södertälje. Se henne berätta om de nya mobila teststationer. Foto: Linds Asmar/SVT/Google Earth

Regionens besked: Mobila testenheter sätts in i fyra stadsdelar i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Sedan januari har Region Stockholm haft igång ett pilotprojekt i Rinkeby med mobila testenheter där personer i socioekonomiskt utsatta områden kan testa sig för covid-19 sig via drop in – helt gratis och utan bank-id. Nu utökas projektet till ett 15-tal områden i länet och bland annat innefattas stadsdelarna Lina, Ronna, Geneta och Hovsjö i Södertälje.

– Det gäller 15 områden totalt i Södertälje, Skärholmen, Botkyrka, Järva samt Rågsved, Vårby och Fisksätra, säger regionens biträdande smittskyddsläkare Jenny Stenkvist som arbetat med pilotprojektet i Rinkeby.

Prioriterat hårdast drabbade områdena

Platserna har valts ut utifrån var i länet man haft flest sjukhusvårdade samt avlidna per antal invånare på grund av coronaviruset.

Coronaviruset i Södertälje

– Det har visat sig att det finns ett samband mellan att drabbas hårt av covid och socioekonomisk utsatthet. Därför tänker vi att det ska vara extra lätt att testa sig i de områdena, säger Jenny Stenkvist.

Testenheterna kommer att ställas upp redan från och med imorgon tisdag och då kommer personalen kunna ta emot patienter på flera olika språk (svenska, engelska, arabiska, persiska, turkiska och somali). Framöver är man även förberedd på att ställa om till vaccinationsstationer.

Se biträdande smittskyddsläkare Jenny Stenkvist berätta mer på plats i Ronna, som är ett av aktuella områdena, i videon ovan.

Tider och platser för mobila teststationer

Geneta, Ronna och Hovsjö 

Tensta, Rinkeby och Husby

Skärholmen, Bredäng och Vårberg

Vårby, Rågsved och Fisksätra

Hallunda, Fittja och Alby

Placering och dagar, fram t. o. m. mitten av april

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet