Jonathan Varli, ordförande för syrianska-arameiska ungdomsförbundet vill att regeringen erkänner folkmordet. Foto: SVT/TT

Syrianska–arameiska ungdomsförbundet om folkmordet 2015: ”Ett erkännande väger jättetungt”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen behandlas återigen frågan om att erkänna folkmordet 1915. Det under Socialdemokraternas kongress. Syrianska–arameiska ungdomsförbundet hoppas sätta press på regeringen.

Det är Södertäljes socialdemokrater som lämnat in en motion som uppmanar socialdemokraterna att få regeringen att erkänna folkmordet på minoritetsgrupper som armenier, assyrier och syrianer som ägde rum i dåvarande Osmanska riket.

– Vi haft flera möten och dialog med socialdemokraterna i Södertälje och jag hoppas att de lyckas få till ett beslut som gynnar den syrianska folkgruppen. Jag tror att de förstått att det här en viktig fråga för vår folkgrupp, säger Jonathan Varli, ordförande för Syrianska-arameiska ungdomsförbundet.

Folkmordet 1915

Viktig fråga

Riksdagen erkände folkmordet, eller ”seyfo” som det också kallas, redan 2010. Och Jonathan Varli tror att ett erkännande av regeringen skulle väga tungt.

– Det är ju regeringen som för Sveriges talan ute i världen och Europa, så ett erkännande väger jättetungt, säger han.

Löfven lovade erkännande

Innan Stefan Löfven (S) blev statsminister lovade han att erkänna folkmordet, men det har han ännu inte gjort, vilket Jonathan Varli är mycket kritisk emot.

Vad blir konsekvensen om motionen inte går igenom?

– Det vill jag vill inte spekulera i, men jag tror att den syrianska folkgruppen kommer att ta ett kraftigt ställningstagande mot Stefan Löfven. Däremot tror jag att Boel Godner har gjort sin del för att driva frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet