Arkivbilder. Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) till vänster och bild från demonstration till minne av ”seyfo”. Foto: TT

Folkmordet tas upp på S-kongressen

Uppdaterad
Publicerad

I helgen ska Socialdemokraterna samlas för sin partikongress och en av de frågor som ska behandlas är folkmordet 1915, eller ”seyfo” som det också kallas.

Hundratusentals människor från minoritetsgrupper som armenier, assyrier och syrianer beräknas ha mördats i det dåvarande Osmanska riket.

Tidigare har riksdagen beslutat att erkänna händelsen som just ett folkmord och nu vill Södertäljes socialdemokrater också att regeringen ska göra det.

Folkmordet 1915

– Det är mycket bra att riksdagen gjorde det som första land i världen, nu återstår regeringen – då blir det på riktigt på ett annat sätt, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Erkänt av riksdagen

Redan 2010 beslutade riksdagen att erkänna morden, och 2014 lovade Stefan Löfven (S) att erkänna massmorden som folkmord om han blev statsminister. Detta har dock inte hänt.

Hur kritisk är du mot ditt eget parti som håller i den här frågan?

– Jag är kritisk mot alla regeringar som inte har erkänt folkmordet för jag tycker att det är självklart att man ska göra det även fast jag förstår att det är svåra frågor, säger Boel Godner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet