Foto: TT

Spädbarn fick hjärnskada vid förlossning på Södertälje sjukhus

Publicerad

Södertälje sjukhus hade inte tillräckligt med personal för att ta emot en blödande kvinna som inkom med ambulans efter en hemförlossning – samtidigt som akutlarmet för kejsarsnitt gick för en annan kvinna. I det senare fallet fick ett spädbarn hjärnskador och nu upprättar sjukhuset en lex Maria-anmälan kring händelsen.

Det var i fjol som incidenterna ägde rum på Södertälje sjukhus förlossnings- och intensivvårdsavdelningar. En kvinna inkom med ambulans efter en blödning vid en hemförlossning. Samtidigt som vårdteamet förberedde operationen gick larmet för akut kejsarsnitt för en annan födande kvinna. Det resulterade i att vårdteamet delade upp sig.

Spädbarnet som föddes med kejsarsnitt var mycket medtaget och behövde akut vård för syrebrist, medan operationen av kvinnan som inkom med blödningen från hemförlossningen försenades.

Händelserna har resulterat i två lex Maria-anmälningar, varav den som rör spädbarnet upprättas just nu. Anmälan om kvinnan som blödde har redan skickats in och där framkommer det att patienten ”riskerade en mycket allvarlig skada”.

”Nära ögat”

I den gjorda anmälan framkommer det även att de akuta händelserna hanterades med mycket begränsade resurser.

– Vi kom själva fram till att vi inte kan ha det så här på ett akutsjukhus. Vi hade tre allvarliga patienter att ta hand om omedelbart, och hade bara en narkossjuksköterska och en narkosläkare. Vi redde ut det, men det var nära ögat, säger chefläkare Michael Gårdebäck, som upprättade anmälan, till DN.

Verksamhetschefen på sjukhusets kvinno- och barnavdelningar, Henrik Overödder, säger till SVT att han inte vill gå in på vad incidenten med spädbarnet berodde på.

– Jag vill inte gå händelserna i förväg, innan anmälan är klar, men jag kan säga att det inte berodde på personalbristen, säger han.

Ska stärka upp bemanningen

Efter händelserna har man sett till att stärka upp bemanningen och man uppger att det ska finnas två anestesisjuksköterskor tillgängliga dygnet runt.

SVT har nyligen rapporterat om ytterligare ett fall där ett spädbarn under samma år fått en hjärnskada på Södertälje sjukhus, den gången sa sjukhuset att det berodde på störningar på förlossningsutrustningen.

Två allvarliga händelser där spädbarn fått hjärnskador på Södertälje sjukhus inom loppet av ett halvår. Hur orolig bör man vara för att föda hos er?

– Vi har väldigt fina siffror när det gäller våra nyfödda, vi tar blodprov på dem och vi tittar också på hur de mår med såkallade apgar-värden, och där ligger vi bäst till i Stockholm när det gäller våra nyfödda tillsammans med ett annat sjukhus, säger Henrik Overödder.

– Jag skulle säga att man inte behöver vara orolig när man föder barn på Södertälje sjukhus. Vi har en säker vård att erbjuda, både för mammorna som föder och för barnen som föds.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer