Trots nya vargutredningen – fårfarmaren Stefan lägger ner sin verksamhet: ”För sent”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Engström på Agdala gård utanför Södertälje är nu den fjärde fårfarmaren i samma område som lägger ner sin verksamhet på grund av varghotet. Han tror inte att regeringens senaste förslag om att utreda skyddsjakt på vargstammen kommer ge något resultat och att det dessutom är för sent.

Efter flera vargattacker i Sjundareviret i södra Stockholms län beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt hösten 2021. Men ingen varg sköts under den en månad långa jaktperioden. Nu lägger flera fårfarmare ner sin verksamhet i området. En av dem är Stefan Engström som bedrivit fårverksamhet på sin gård i tjugo år, han tror att regeringens nya förslag om att utreda en eventuell kraftigt minskad vargstam kommer bli verkningslöst.

– Det är inte lätt att jaga varg. Jag tror det kommer vara väldigt svårt att skjuta av 200 vargar, säger han om förslaget.

Vargarna i Sjundareviret

Rovdjursstängsel för dyr investering

Stefans enda räddning för att kunna skydda sina får är att sätta upp rovdjursstängsel. En investering på 300 000 – 400 000 kronor och där länsstyrelsen endast står för 100 000 kronor i bidrag.

– Hade vi fått full ersättning hade flera kunnat fortsätta, säger han.

Regeringens nya vargutredning

Regering kommer inom kort att ge Naturvårdsverket tre nya uppdrag:

·      Att utifrån vetenskaplig grund och art- och habitatdirektivet – och riksdagens beslut – se över förutsättningar för att nå intervallet för 170–270 vargar och samtidigt uppnå gynnsambevarande status.  Uppdraget ska redovisas i oktober 2024.

·      Att uppdatera riktlinjer om skyddsjakt på varg. Uppdraget redovisas den 31 mars 2023

·      Att Naturvårdsverket ska även få i uppdrag att se vilka åtgärder som behövs för att en inflyttad varg kan flyttas inom Sverige för att nå bättre genetisk status. Uppdraget redovisas den 12 april 2024.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet