För den som bor i utkanten av Södertälje kan det bli tufft om man missar bussen. Då går den först igen om en timme. Foto: SVT

Färre bussturer när landstinget ska spara

Uppdaterad
Publicerad

Sämre turtäthet och nedlagda busslinjer i Södertälje. Det är resultatet när landstinget nu ska spara 100 miljoner kronor på busstrafiken.

Samtidigt som SL planerar att utöka pendeltågens turtäthet till och från Södertälje vill landstinget nu dra ner på flera busslinjer.

Och en av de som har reagerat är resenären Tomas Wahlgren.

– Det känns väldigt tråkigt. Jag tycker att kollektivtrafik ska fungera enkelt och smidigt. Det ska vara lätt att komma till trafiken.

Han befarar att besparingarna kommer att leda till att resandet i kollektivtrafiken hamnar i en ”ond spiral”.

– Det blir dyrare och färre turer vilket gör att färre åker. Då blir det givetvis ännu dyrare att ha bussarna igång eftersom det är få som åker med dem. I stället borde man öka på så att folk använder kollektivtrafiken, säger Tomas Wahlgren.

Halverad turtäthet

Hårdast drabbas resenärer som bor i utkanterna av Södertälje.

Bland ändringarna föreslås att buss 784 och 787 mot Norrvrå och Överenhörna under morgonrusningen bara ska gå en gång i timmen – istället för som idag varje halvtimme.

Bilen lockar

Landstinget som ska spara 100 miljoner på busstrafiken vill skynda på processen. Och senast i början på oktober ska berörda parter komma in med synpunkter.

– Jag tror att det kommer leda till att man åker mer bil i stället. Har man som jag barn som behöver ta sig mellan olika punkter så kommer man som förälder förmodligen att åka hämta och lämna dem med bil.

Ändringarna ska börja gälla efter årsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SL drar ner på busstrafiken

Mer i ämnet