En förälder till en dotter som bott på ett av hemmen ser positivt på domen. Foto: SVT

Förälder positiv till flickhemsdomen

Uppdaterad
Publicerad

I höstas stängdes två flickhem i Södertäljeområdet efter att IVO kritiserat verksamheten, ett beslut som nu fått rätt i förvaltningsrätten.

SVT Nyheter Södertälje har talat med en förälder vars dotter har bott på hemmet.

– Verksamheten sköttes synnerligen illa. Domen är bra för de barn som annars hade blivit drabbade av det som IVO ger kritik för, säger föräldern.

Föräldern, som vill vara anonym, är mycket kritisk till hur flickhemmet har drivits. Under den tiden som dottern bodde på boendet, cirka ett halvår, tyckte föräldern att dottern for illa.

– Hon har lidit men av att vara på Smilla, och höll på att mista livet där på grund av felaktigheter i deras rutiner.

Försvann från boendet

Målgruppen för företagets två boenden i Hölö och Mölnbo var flickor med autism- och utvecklingsstörningar, mellan 12 och 20 år. Dottern till föräldern som SVT talat med har också den typen av diagnos.

Flickan har bland annat försvunnit från boendet.

– De kunde inte redogöra för hur länge hon varit försvunnen och inte omständigheter kring hur hon försvann.

Föräldern kontaktade polisen som hittade flickan, hon var då nedkyld men i övrigt oskadd.

– Jag var glad att hon återfanns levande, säger föräldern idag.

LÄS MER: Rätt att stänga flickhem

Under förhandlingarna i förvaltningsrätten har flickhemmet Smilla bland annat påtalat att det är en målgrupp där det förekommer allvarliga händelser.

Kan inte du som förälder ha förståelse för det argumentet?

– Visst är det en svår målgrupp, men har man inte den kompetens, rutiner och den erfarenhet som krävs för att ha hand om den svåra målgruppen – vilket uppenbarligen inte flickhemmet Smilla hade – då ska man inte ägna sig åt den här typen av verksamhet. Vilket också IVO nu har konstaterat.

”Som natt och dag”

Idag bor dottern på ett annat hem, och mår enligt föräldern bättre.

– Det är som natt och dag om man jämför boendena, i alla delar. Hon mår bättre och har återfått en hel del av sina funktioner som hon tappade under sin tid på Smilla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.