Förvaltningsrätten ifrågasätter inte att det är en svår målgrupp men slår fast att det var rätt av IVO att stänga ner boendet, på grund av den bristfälliga uppföljningen från flickhemmets sida. Foto: TT/SVT

Dom: Rätt att stänga ner flickhem

Uppdaterad
Publicerad

I höstas stängdes två flickhem i Södertäljeområdet efter att IVO kritiserat verksamheten. Nu slår förvaltningsrätten fast beslutet och avslår flickhemmets överklagan.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) beslutade att stänga flickhemmet med omedelbar verkan den 31 oktober förra året.

Beslutet överklagades och under de muntliga förhandlingarna lyfte myndigheten bland annat fram att flickhemmet misskött sin ekonomi, samt att allvarliga incidenter inträffat på boendet inte följts upp på ett korrekt sätt.

Flickhem stängdes av IVO

Verksamhetsansvariga för Flickhemmet Smilla AB, Anette Ek Janshult, har argumenterat att incidenterna inte är förvånande med tanke på de svårigheter som flickorna på hemmen har, bland annat autism.

Går på IVO:s linje

Förvaltningsrätten ifrågasätter inte att det är en svår målgrupp men slår fast att det var rätt av IVO att stänga ner boendet, på grund av den bristfälliga uppföljningen från flickhemmets sida.

– Vi är nöjda för att domstolen går på vår linje. Vi drev att hemmet hade bristande kvalitetsarbete och det var det som domstolen lade till grund för sin dom, säger Ulrika Holfelt, jurist på IVO.

Enligt förvaltningsrätten har de dokument som verksamheten lämnat in för att bevisa att de följer upp incidenter varit otillräckliga. Rätten skriver bland annat:

”Någon heltäckande sammanställning och djupare analys av de incidenter som inträffat saknas.”

Vad kan domen få för konsekvenser för er?

– Det här betyder ju att kvalitetsbrister kan vara avgörande vid en prövning av en verksamhets lämplighet och för att återkalla tillstånd, säger Ulrika Holfelt.

Kan blir vägledande

Som SVT Nyheter Södertälje rapporterat tidigare har ett liknande ärende aldrig prövats i domstol, och rådmannen i målet, Erik Mellstrand, tror att ärendet kommer att överklagas.

– Sista ordet är troligen inte sagt, jag tror att det ska överklagas till kammarrätten. Det finns inte någon praxis så det är bra om det prövas i högre instans, säger han.

Detta har hänt:

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) beslutade att stänga flickhemmen med omedelbar verkan den 31 oktober förra året.

De båda flickhemmen, som drivs under samma bolag Flickhemmet Smilla AB, tog emot flickor med autism- och utvecklingsstörningar, mellan 12 och 20 år i Hölö och Mörkö utanför Södertälje.

IVO motiverade bland annat stängningen med att företaget misskött sin ekonomi, samt att allvarliga incidenter som inträffat på boendet inte följts upp på ett korrekt sätt.

Fickhemmet Smilla AB överklagade beslutet till förvaltningsdomstolen.

Förvaltningsdomstolen dömde till IVO:s fördel och avslog flickhemmets överklagan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flickhem stängdes av IVO

Mer i ämnet