Foto: TT

Gjorde upp om skarpt skjutvapen vid matbutik – åtalas

Publicerad

Två män gjorde upp om ett skarpt skjutvapen utanför en matbutik. Nu åtalas männen misstänkta för grovt vapenbrott.

Det var i november i fjol som en 20-årig man köpte ett vapen från en 56-åring. Affären gjordes utanför en matbutik i Geneta och vapnet var en gaspistol som gjorts om till skarpt skjutvapen.

Enligt åtalet har 20-åringen haft vapnet i en kriminell miljö i uttalat skyddssyfte. Åklagaren menar att det därmed har funnits en betydande risk för att vapnet skulle komma till brottslig användning.

Fann vid husrannsakan

Några dagar efter affären träffades männen på nytt, denna gång i centrala Södertälje. Nu ville 20-åringen, som var missnöjd med vapnet, lämna tillbaka det, något som framkommer i polisens hemliga telefonavlyssning.

Skjutvapnet återfanns senare i 56-åringens bostad vid polisens husrannsakan.

Vapenfabrik

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om signalpistoler som köps lagligt och som med enkla medel, byggs om till dödliga skjutvapen. Nio män sitter häktade misstänkta för grovt vapenbrott och smuggling efter att polisen gjort tillslag mot en lada utanför Åkers styckebruk som visade sig vara en illegal vapenfabrik. Vid tillslaget hittades 30 ombyggda pistoler.

– Vår bedömning är att de används vid grova våldsbrott, alltifrån skjutningar, rån och utpressningar, sa operationsledare vid Polisen region Stockholm, Christoffer Wedelin, tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.