Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
KTH:s verksamhet i Södertälje kommer lägga ner och flytta till Campus Flemingsberg i Stockholm istället. Foto: David Nilsson Hamne

Godner: ”KTH borde vara en självklarhet i Södertälje – men nu tittar vi på nya alternativ”

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom KTH beslutat att lämna Södertälje börjar nu en ny process för att göra Science Park fortsatt relevant.

– Vi ska hitta nya lärosäten att ha där istället, säger kommunstyrelsen ordförande.

Kommunen har tillsammans med storföretagen försökt övertala KTH, Kungliga tekniska högskolan, att stanna i Södertälje. Exakt hur övertalningsprocessen sett ut vill inte kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner (S), gå in på.

– Jag har svårt att se vad vi skulle gjort annorlunda för att hålla kvar KTH, säger hon.

KTH lämnar Kista och Södertälje

Ett långt samarbete tar slut

Kommunen finansierade delar av KTH:s verksamhet redan när de höll till i Mariekällskolan i samband med att högskolan hotade med flytt runt 2014.

Sedan kom satsningen på Science Park, där kommunen satsat tiotals miljoner kronor tillsammans med Scania och AstraZeneca. Där blev KTH en huvudaktör och de utökade också antalet utbildningar i Södertälje.

– Vi tycker att det borde vara en självklarhet att KTH ska vara i Södertälje då vi har två av Sveriges största exportföretag här. Därför känns det här jättetråkigt, säger Godner.

Science Park ska vara en hub där näringsliv, akademi och samhälle håller till och har nytta av varandras närvaro. Men nu försvinner alltså ett av dess huvudaktörer.

Hör Boel Godner om framtiden för Science Park i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KTH lämnar Kista och Södertälje

Mer i ämnet