Tre personer är häktade och misstänkta på sannolika skäl, berättar åklagaren Carl Mellberg. Foto: SVT/TT

Greps efter misstänkta mordplaner på studentfest i Södertälje – fem släpps

Uppdaterad
Publicerad

Efter att åtta personer greps i samband med en studentfest i Södertälje har fem personer nu släppts på fri fot. Sammanlagt är tre misstänkta på sannolika skäl.

Det var i början av juni som polisen larmades till en studentfest i Södertälje. Åtta personer greps sedan misstänkta för bland annat förberedelse till mord.

– Vi blev larmade till en adress i Södertälje med anledning av att obehöriga personer hade sökt upp en avslutningsfest och skapat oro och rädsla, säger Mikael Alfredsson, kommunpolis, i en tidigare intervju med SVT.

Personerna som greps är på olika sätt misstänkta för förberedelse till mord, grovt olaga hot, övergrepp i rättssak och grovt vapenbrott.

Fem släppta på fri fot

Två personer häktades först på sannolika skäl och övriga sex personer har varit skäligen misstänkta.

På fredagen omhäktades ytterligare en person som misstänkt på sannolika skäl, resterande fem personer har släppts på fri fot.

– Under veckan har polisen jobbat mycket intensivt i det här ärendet och vad det gäller den personen som nu är häktad så har misstankegraden stärkts. För de övriga fem så har misstankegraden inte stärkts, säger åklagare Carl Mellberg.

De övriga fem är fortfarande misstänkta, men åklagaren vill inte gå på några detaljer om vad som har skett på festen.

– Vi är i ett kritiskt och intensivt skede i utredningen och därför vill jag inte gå ut och berätta om vad utredningen innehåller. Det är både i förhållande till andra misstänkta som kanske är på fri fot eller andra personer som kan påverkas, som eventuella vittnesmål.

Grovt vapenbrott

Det förekommer uppgifter om att de har setts med vapen, kan du säga något om det?

– Jag kan konstatera att de tre personerna som är häktade bland annat är misstänkta för grovt vapenbrott.

Kan du säga någonting om vilken koppling personerna har till gängen i Södertälje?

– Nej, det kan jag inte säga.

Identiteten på de häktade är under sekretess.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Södertäljepolisen: ”Det finns inga hotbilder mot studentfester” Foto: Moa Bergman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.