Fel namn, felstavningar och avvikande stämplar i examensbeviset, är några av sakerna som fick den granskande myndigheten att fatta misstankar om fusk. Foto: ur Polisens förundersökning

Hade falsk ingenjörsexamen från Irak – döms till böter

Uppdaterad
Publicerad

Avvikande stämplar och felstavningar i ett examensbevis från Irak fick den granskande myndigheten UHR att fatta misstankar om fusk. Nu döms en man i 40-årsåldern för brukande av falsk urkund.

En man i 40-årsåldern från Södertälje ville få en ingenjörsexamen från ett universitet i Irak godkänd i Sverige men utredaren på UHR, Universitets- och högskolerådet, tyckte att underlaget såg misstänkt ut.

Det angivna universitetet i Bagdad kontaktades för en granskning och bekräftade misstankarna:

”Se det bifogade dokumentet om falsk examen och om personen som inte avlagt examen här”, skrev universitetet i ett mejlsvar till myndigheten.

I förhör uppger mannen att det var oroligt i Irak när han lämnade landet och att han därför inte fick med sig sina papper till Sverige. Han står fast vid att han tagit ingenjörsexamen på lärosätet, men döms nu till villkorlig dom och böter för brukande av falsk urkund.

Han ska betala 8 400 kronor motsvarande en månads fängelse i straffvärde.

Se när SVT:s reporter erbjuds att köpa falska examensbevis i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör personen som vill sälja falskt examensbevis. Han erbjuder äkta stämplar på dokumenten. Foto: Maja Flygt/Nicolai Grant

Polisanmälningar för falska utbildningsunderlag

2021: 63 stycken

2022: 67 stycken

2023 (fram till november): 31 stycken

Källa: UHR

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.